Working Poor

Lars Kramhøfts tegneserie WORKING POOR blev støttet af Tegnerforbundets Fond for Copydan-midler i 2020. Læs om tegneserieprojektet her. Lars Kramhøft fortæller:

Sidste år var jeg så heldig at få støtte til min tegneserie Working Poor fra Tegnerforbundet af 1919.
Jeg havde ansøgt om støtte til at trykke fire numre af tegneserien, som jeg ønskede at udgive som en såkaldt ”miniserie”, hvor de fire numre udgør en, lang sammenhængende historie.

Det er en publikationsmodel, som vil være velkendt for de, som læser amerikanske ”comic books”, men som i Danmark nok mest har været repræsenteret ved bl.a. Interpresses superhelte-udgivelser fra især 80’erne og 90’erne. Herhjemme lever modellen i dag primært i kraft af humorblade som Basserne og Egmonts superhelte-serier til små børn, men også som undergrundens ”zines”, det vil sige non-kommercielle blade, ofte med et kunstnerisk eller aktivistisk islæt.

På grund af COVID-19 og de udfordringer nedlukningen af samfundet gav i forhold til at sælge et fysisk produkt, begyndte jeg at gøre Working Poor tilgængelig i stribeform på Instagram. Striben kom godt fra start, idet jeg fik mulighed for at gæste Kulturen på P1 i forbindelse med launch af striben d. 2. februar. Med en fast udgivelsesfrekvens på tre striber om ugen lige siden, har min strategi vist sig at skabe både engagement og interesse for serien, samt givet en mulighed for at nå ud til nye læsere.

Indholdsmæssigt ligger Working Poor tæt på min sidste tegneserie, Noget frygteligt er altid lige ved at ske fra 2020. Det er en autofiktiv fortælling, der som titlen antyder, tematiserer en ung forfatters liv som ”Working poor”, altså den prekære situation hvor man som arbejder er nødsaget til at have op til flere forskellige deltidsjobs og alligevel ligger og kæmper for at holde sig over fattigdomsgrænsen. Historien punkterer den borgerlige ide om ”den fattige, unge kunstner” som en romantisk figur, og sætter i stedet fokus på hvor opslidende og ødelæggende det er at skulle kæmpe sig fra det ene dårligt betalte job til det andet, mens man dårligt ved, om man har tag over hovedet en måned frem. Working Poor retter i forlængelse heraf et helt konkret, kritisk blik mod det Københavnske boligmarked og den voksende ulighed i Danmark.

Jeg har valgt publikationsmodellen miniserie til Working Poor af kunstneriske og formmæssige hensyn selvom det åbenlyst ikke er en kommercielt bæredygtig vej at gå for denne type indhold, og netop derfor har støtten fra Tegnerforbundet af 1919 været vigtig. Støtten gør det muligt at realisere et ikke-kommercielt projekt uden at skulle punge ud af egen lomme, og gør det tilmed muligt for mig at sælge bladet til en overskuelig pris hvorfor det også bliver en tillokkende udgivelse for nye, unge læsere (som mediet desperat har brug for).

Det første nummer af Working poor er nu udkommet. Jeg har fået det trykt hos Lasertryk her i Danmark, på genbrugspapir og med et lækkert, kraftigt omslag.

I første omgang har Working Poor #1 været til salg igennem Zines on wheels, en non-profit event arrangeret af CPH Zinefest, hvor selvudgivere sælger deres egne zines på sociale medier og får dem bragt ud i København med cykelbud. Efterfølgende vil Working Poor også blive tilgængeligt i tegneseriebutikker som Fantask, Faraos Cigarer og specialbutikker som Art Monday. Man kan også bestille direkte fra mig på Instagram, ligesom man kan følge tilblivelsen af seriens næste nummer her.

Working Poor er, som titlen antyder, på engelsk, men jeg har efter udsendelsen af det første nummer indgået aftale med forlaget Fahrenheit om at udgive en samlet version af de fire numre på dansk i 2022, når serien er tilendebragt.

Du kan følge Lars Kramhøft på Instagram: larskramhoft her

Hør indslaget med Lars Kramhøft om Working Poor på Kulturen på P1 2. februar 2021 her

4 kommentarer til “Working Poor”

  1. Pingback: Lars Kramhøfts Working Poor om prekariatet • POV

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *