I forbindelse med NYE TEGNINGER – tegneudstillingen i PAKHUSgalleriet Nykøbing Sjælland holdt Theis Vallø Madsen den 19. august 2021 et spændende foredrag om Skitsens kunsthistorie. Efterfølgende viste tegnegruppen rundt i udstillingen.
Om foredraget:
På skitseblokken var kunstnere ikke underlagt maleriets lov om at skulle fylde hele fladen. Her kunne kunstnere fange en hurtig bevægelse, eller de kunne fortabe sig i en enkelt detalje. Der var, mente flere, kortere afstand mellem ånd og hånd. Derfor har mange betragtet skitsen som et sted, hvor kunstnere kunne arbejde friere og bedre end i det endelige format. I en vis forstand er skitsen aldrig færdig. Den viser bevægelse, ansatser, fejl og gentagne forsøg – m.a.o. den kreative proces – snarere end et afsluttet og formfuldendt værk. Det giver et særligt indblik i kunstens tilblivelse.
Foredraget viser flere mester-skitser fra den store kunsthistorie og ikke mindst foredragsholderens personlige yndlingsskitser fra bl.a. den franske billedhugger Auguste Rodin, den italienske renæssancekunstner Leonardo da Vinci, dansk guldalder og nyere tids tegnekunst.
Leonardo da Vinci er uundgåelig i en kunsthistorie om skitser. Han var en del af videnskabeliggørelse af billedkunsten, men han også den kunstner, der beskrev skitserne som et sted, hvor man kunne arbejde mere frit: “Skitsér hurtigt dine kompositioner og læg ikke for megen vægt på at fuldende lemmerne; antyd bare deres placering, for du kan altid gøre dem færdige hen ad vejen.”
Om foredragsholderen:
Theis Vallø Madsen, kunsthistoriker, ph.d. Han har tidligere arbejdet som forsker ved Aarhus Universitet, Kunsten Museum of Modern Art i Aalborg, Faaborg Museum og Syddansk Universitet. Han har formidlet sin forskning som en del af sin undervisning på kunsthistorie ved Aarhus Universitet og kulturformidling ved Syddansk Universitet. Han står bag Skitsehandlen – et udstillingssted og kunsthandel kun for kunstnernes skitser, studier og tegninger.
Hvis du ikke kunne være til stede til foredraget i Nykøbing, så læs her!
Foredraget og foto er udarbejdet af Tommy Flugt.