Stor portrætkunst på Frederiksborg Slot

Alice Faber har været en tur på Frederiksborg Slot og se udstillingen PORTRÆT NU! Og hun er begejstret!

Udstillingen præsenterer de bedste bidrag fra den store portrætkonkurrence. Kunstnere fra alle de nordiske lande og fra Kina har indsendt deres bud på menneskeskildringen igennem portrætkunst.

Det er blevet en stor og spændende udstilling, hvor ophængningen i hvert rum har en afpasset vægfarve til værkerne. Man kan opleve malerier, fotografier, skulpturer sammen med installationer og film. De forskellige genrer taler fint og godt med hinanden og af til er overgangen fra fotografi til maleri umærkbar på grund af den fremragende ophængning. Det er en udstilling der taler til hjertet, indtrængende følsomt gennem øjet der ser på. Mennesker fra norden og så den store nation Kina. De kikker på en som vi ser på dem, og det er som om vi har meget menneskeligt tilfælles.

Genkendelsen af kendte værker og kunstnere er der også. Det glædede os at se Anne Gyrite Schütt fra Tegnerforbundet af 1919 med værket Johan Beyer. Et meget fint og følt portræt af en ung mand, der sidder med en mobiltelefon i højrehånd mens venstre hviler på et kranium: Husk at du er dødelig, fyld livet ud kunne den unge mand sms’e. En middelalderbrokade som baggrund er valgt af den portrætterede: Nu som dengang samme påmindelse. Lev livet og husk det er endeligt. Anne Gyrite Schütt maler med olie på gesso grunderet egetræspanel som de gamle mestre, hvis teknik hun helt behersker. Et moderne portræt der står på skuldrene af gamle mestre. Overordentlig vellykket.

Et meget fyldigt katalog med beskrivelse af hver kunstner og grundige indføringer i hver af de udstillede værker gør oplevelsen perfekt. Tag til Hillerød og se en stor portrætudstilling. I tilgift fås også en stor udstilling af børnetegninger: Portræt NU! For Børn 2017. Astrid Zelma Friedrichsens selvportræt tusch på pair er ikke til at stå for: ”So Very Me”.

I 2017 er det sjette gang, at Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot har afholdt konkurrencen PORTRÆT NU! Carlsbergfondets Portrætpris.

Udstillingen kan ses til 30.07.17.

Alice Faber

Læs mere om udstillingen PORTRÆT NU! her

Frederiksborg Slot viser udstillingen Portræt nu!
Anne Gyrite Schütts portræt af Johan Beyer
På børneudstillingen kan bl a ses Astrid Zelma Friedrichsens selvportræt
Hazel Evans som flyttede til Danmark i 2014: Portræt af en by Bath skildrer 195 af de mennesker man kan finde i byen.

1 kommentar til “Stor portrætkunst på Frederiksborg Slot”

  1. kirsten Dufva

    Anne-Gyrite smukke portræt, er godt. Jeg kommer nok ikke op og ser udstillingen, men tillykke, med portrættet.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *