Martin – en tegneserie om Luther

Til tegneserieprojektet om Martin Luther søgte og fik Tom Kristensen støtte fra Tegnernes Fond for Copydan-midler. Martin udkommer her i reformations-jubilæumsåret 2017.

Her er Tom Kristensens afrapportering om projektet.

Den 15. marts 2016 fik jeg tildelt 15.000 i arbejdslegat til min tegneserie om Martin Luther. Den er nu færdig og udkommer fra forlaget Eksistensen den 5.
januar 2017.

Projektet har været undervejs i 2 år, siden 10. november 2014.

Jeg har skrevet, tegnet, farvelagt og tekstet de 136 sider. Tegneindsatsen har primært været i 2016, og det var også derfor, at jeg søgte arbejdslegatet til den del af projektet. Der er bliver suppleret op med fondsmidler fra andre puljer, blandt andet Statens kunstfond og Folkekirkens fællesfond. Det har gjort, at jeg har kunnet hellige mig projektet i en stor del af min tid i 2016.
Resten af tiden er blevet brugt på andre bogprojekter hos forskellige forlag. Det at kunne beskæftige sig med en bog flere måneder i træk er en luksus de fleste af os ikke er forundt. Der er næsten altid andet arbejde, der presser sig på. Derfor er jeg også virkeligt taknemmelig for muligheden for at fordybe mig med ryggen fri og med arbejdsro.

Rent praktisk blev jeg kontaktet af forlaget i 2014, som dengang hed Alfa. De ville gerne ville udgive en tegneserie om Luther i 500 året for teseopslagene i Wittenberg 1517. Jeg ville gerne selv skrive manuskriptet, da det højst sandsynligt ellers ville blive en forfatter ubekendt med tegneseriemediet. Det var mig meget på sinde, ikke at lave en teksttung historie, som det let kan blive tilfældet med en prosa forfatter ved roret. Men derimod en vel-balanceret fordeling af billeder og tekst. Desuden fandt jeg det meget appellerende, at være ene om projektet for en gang skyld. De fleste andre bøger jeg har lavet, har været i samarbejde med en forfatter. Dette er også inspirendende, men denne gang ville jeg det anderledes.

Stilmæssigt bestemte jeg mig hurtigt for at lave det i blyant og gouache gråtoner for derefter at farvelægge på computeren. Jeg var sideløbende i gang med et projekt, som blev tegnet rent digitalt, så jeg fandt det naturligt at søge over mod det analoge. Desuden gjorde valget af blyanten processen noget kortere, da jeg ikke skulle rentegne derefter.

I historien forsøger jeg, for så vidt muligt at holde mig til fakta ud fra de kilder jeg har fundet om Luther, og hans egne tekster. Dog har jeg tilladt mig, at medtage nogle dramatiske virkemidler, som højst sandsynligt har udspillet sig noget anderledes i virkeligheden. Fx har jeg beskrevet, hvorledes Luthers fremtidige kone Katharina Von Bora og flere nonner flygtede fra deres kloster i sildetønder. Dette er en populær historie, men har efter alt at dømme ikke rod i virkeligheden. Ikke desto mindre gør det min fortælling mere levende.

I forløbet nåede jeg at tage på studietur til Wittenberg, hvor Luther slog sine folder som professor og reformator. Selvom de fleste bygninger og interessepunkter er tilgængelige på nettet, så er det nu noget helt specielt, at være der fysisk. Alene det at have gået rundt i de samme gader og været i de samme kirker som Martin Luther, synes jeg, giver noget ekstra til tegningerne og historien.

Forlagets målgruppe har især været børn som starter til konfirmationsforberedelse. Jeg har dog forsøgt at skabe en historie som jeg selv vil læse, uden at tale ned til nogen. Det synes jeg egentligt er lykkedes meget godt, men jeg er også vældig partisk.
Jeg takker mange gange for legatet, det har helt bestemt gjort en forskel. I de næste 8 sider følger udsnit fra tegneserien. Ikke alle siderne er med dialog, da forlaget har den endelige trykfil, og de holder lukket i skrivende stund.

Med venlig hilsen og godt nytår

Tom Kristensen

Forsiden til Tom Kristensens tegneserie om Martin Luther

1 kommentar til “Martin – en tegneserie om Luther”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *