Et langt liv med tegning og grafik

Vi tegnere har meget tilfælles, og når vi mødes, er det altid dejligt at møde genkendelsen hos andre, der deler passionen for og kender glæden såvel som besværlighederne ved at udtrykke sig på papir. Men vi er jo også forskellige, og det er vores erfaringer med tegneriet også. Det er interessant at høre hinandens historier, og derfor vil vi altid gerne dele dem her på tegnerforbundet.dk. Her får I historien om et af vores medlemmer:

Ole Torben Jensen
– kaldet Topper

Han er født i 1933 i i Esbjeg, hvor han også voksede op. I dag bor han på Mors.

Topper fortæller om sin vej gennem tegnerlivet:

Jeg har tegnet fra jeg kunne holde en blyant i hånden. Da jeg var 12 år vandt jeg en tegnekonkurrence i dagbladet “Vestkysten”.

Kort efter forærede min far mig Politikens brevtegnekursus. “Tegn en krøllet dug på et bord, tegn et bord, en stol , en kedeldragt på en knage, de helt almindelige ting vi omgiver os med.” Jeg sendte tegningerne ind til bladet, og fik dem tilbage med kommentarer.

Da jeg var 15 år gammel, fik jeg læreplads som skiltemaler hos Roald Lund Reklame i Esbjerg. Jeg var der i 4 år som skiltemaler og dekoratør.

I 1956-1957 var jeg elev på Kunsthåndværkerskolen i Ahlefeldtsgade i København i tre semestre. Her arbejdede vi intenst med tegning og grafik og jeg blev indført i det nyeste indenfor serigrafien af lærer, Bo Laursen, som havde tæt forbindelse med seriegrafer i USA, hvor der var sket en stor udvikling indenfor faget, mens udviklingen stod stille i Europa under krigen.

I København traf jeg min daværende kone, som var keramiker. Det møde gav os to børn i rap, og jeg måtte stoppe på Kunsthåndværkerskolen for at tjene penge til familien (bla. ved at være med til at håndmale en kæmpereklame på lærred på Cirkusbygningen for filmen “Jorden rundt i 80 dage”).

I 1959 flyttede vi til Fanø, hvor jeg etablerede et keramik-, grafik/serigrafi- og stoftrykværksted. Det gik godt indtil 1978, hvor en aftager af vore kakler ikke betalte sin gæld. Jeg blev skilt, måtte lukke vor virksomhed – TAO – og ud på arbejdsmarkedet igen.

Siden 1990 har jeg boet på Mors. I 16 gode år har Kirsten Møller og jeg boet sammen, vi har Galleri Aspekt sammen, hvor vi viser skiftende udstillinger af mine tegninger og malerier.

Fra jeg var ung har jeg indimellem tegnet bestillingsopgaver blandt andet til blade og aviser. Jeg har også udstillet mange steder – for eksempel på den censurerede udstilling på Museet Janus i Tistrup. Jeg tegner stadig, og tegning er en integreret del af min hverdag.

 

Her er et udvalg af Toppers tegninger og en fin anbefaling fra hans læreplads hos Roald Lund Reklame i Esbjerg.

10 kommentarer til “Et langt liv med tegning og grafik”

 1. Kirsten Hvidberg

  Hej Toppet
  Da vi bosatte os på Fanø i 1974 var køkkenet fuld af dine orange kakler og vi var med på en lytter når Sand På Gulvet trådte op, bl Sct Hans på lystbådehavnen.
  Det var tider den gang.

 2. Kære Topper
  Jeg har lige været på Fanø for anden gang i mit liv. Jeg cyklede rundt på øen med en veninde. I dag er jeg tilbage i Stenbjerg, og jeg har snakket med en anden veninde som nu bor på Fyn, Inge Marie Ladefoged . Det kan være du kan huske hende, hun var på Fanø med mand og børn, og du imponerede hende ved at lave vindhjul af papir som kunne løbe hen over stranden. Hun fortalte mig at dit keramikværksted lå i Nordby, jeg har hele tiden troet at det lå i Sønderho.
  Jeg tager der ned igen til september, der er uldfestival.
  Hils Kirsten fra mig. Kærlig hilsen Anne Torp

 3. anne gram madsen

  Hej Topper ! har måttet granske lidt i Fanøs keramiske fortid, idet vi er “faldet over” en flise-frise med en meget dejlig dame, og på bagsiden står der Fanø Keramik. Med hjælp fra din søde Birgitte er det nu opklaret, at du er ophavsmanden, og det kalder jo på mange gode minder om din musik og Sand på Gulvet.
  Med de bedste hilsener og minder
  Jørgen og Anne Gram Madsen

 4. Kære Alice!
  Også tak for din varme hilsen .
  Den blev jeg glad for.
  Jeg glæder mig også til at læse om dit tegnerliv og se dine tegninger.
  Venlig hilsen Topper.

 5. Kære Naja!
  Tak for din varme hilsen. Det glæder mig meget.
  Jeg glæder mig til at læse om dig og se dine tegninger.
  V.h. Topper.

  1. Kære Topper,
   der findes allerede et par små artikler her på siden, mest når jeg har en udstilling på vej 🙂 så lidt kan man læse om mig 🙂
   VH Naja

  1. Kære Alice!
   Tak for din varme hilsen .
   Det glæder mig meget.
   Jeg glæder mig også til at læse om dit tegnerliv og se dine tegninger.
   Venlig hilsen Topper.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *