June Allison har illustreret bogen ‘Piberdrengene’. Udgivelsen blev støttet af Tegnerforbundets Fond for CopyDan-midler, og June Allison har skrevet til os:
OM BOGEN OG FORFATTERNE:
Lancering af ny historisk baseret bog: “Piberdrengene” af June Alison og Yvonne Andersen
Vi er glade for at kunne præsentere vores nye bog Piberdrengene, som udkommer efter mange års samarbejde, research og kreativ udfoldelse.
Vi, June Alison og Yvonne Andersen, har forfattet på denne bog siden 2017.
Formålet med bogen har været at fortælle de unge hornblæsers/piberdrenges historie, for at ære og huske dem og det de har gennemlevet i en krig, i en alt for ung alder.
Vores historie er til dels fiktiv, men baseret på barske fakta omkring Treårskrigen og hvordan Piberdrengene oplevede den. Vi følger, på godt og ondt de tre drenges udvikling gennem deres oplevelser under krigen. Det er en historie, hvor vi har ilagt liv og sjæl, til en grad, hvor vi føler at de er vores “børn”.
Inspireret af vores arbejde på julekalenderen Sofies Magiske Jul, der blev til i et samarbejde med Den Kreative Skole i Fredericia, der blev vist på TV Syd i 2016 og stadig kan ses på deres hjemmeside, begyndte vi at udforske nye emner inden for lokalhistorien. En fra TV Syds redaktion, Lotte Blomgreen, kanalredaktør og journalist, opfordrede os til at skrive om børn i krig, og det satte gang i projektet.
Under produktionen af julekalenderen opdagede vi en stærk kreativ synergi, hvor vores forskellige evner komplementerede hinanden perfekt.
June Alison, bosiddende i Odense, som er tegner, har skabt de mange detaljerede illustrationer i bogen.
Yvonne Andersen, bosiddende i Vejle og født og opvokset i Kolding, arbejder blandt andet som historisk formidler på Museum Kolding og Koldinghus slot, har dykket dybt ned i det historiske materiale. Men vi har begge engageret os i omfattende research, besøgt flere museer og studeret historiske kilder for at få historien til at leve.
Da vi udviklede bogens idé, blev vi fascinerede af historien om de unge hornblæsere – også kaldet piberdrenge – som var drenge helt ned til 10-11-årsalderen. Drenge, hvis indsats i treårskrigen er glemt for mange. Deres historie ville vi fortælle.
Disse børn spillede en afgørende rolle i den 1. slesvigske krig, hvor de ved hjælp af hornsignaler kommunikerede ude i frontlinjen. Drenge, som dengang blev anset som samfundets “overskud” – forældreløse eller fattige – blev ofte sendt i krig.
Selvom mange piberdrenge var fattige eller forældreløse, var der også tilfælde, hvor drenge fra mere velstående eller militære familier blev hornblæsere. I disse familier kunne der være en stolt tradition for militærtjeneste, og drenge fra sådanne familier kunne følge i deres fædres fodspor og deltage i militæret fra en tidlig alder.
Denne blanding af sociale baggrunde blandt hornblæsere understreger, at krigen påvirkede børn fra alle samfundslag.
Mange af bogens hovedkarakterer er levendegjort ud fra børn og unge, vi kender fra vores egne liv. June Alison har i over 50 år arbejdet tæt med børn og unge, og det har givet os værdifuld indsigt i børns personligheder og udvikling, hvilket har formet karaktererne i bogen.
Siden 2017 har vi arbejdet på denne bog, med mange timers research og studieture, samt skriveophold i sommerhuse, hvor vi har fordybet os i at udvikle idéer og historien. Piberdrengene bliver udgivet i to bind, da historien fortsætter ud over denne første bog.
Kort fortalt følger bogen tre drenge fra forskellige samfundslag, der af forskellige årsager ender som piberdrenge i midten af 1800-tallet. Krigen og skæbnen fører dem sammen, og vi følger deres udvikling fra uskyldige børn til unge drenge, der alt for hurtigt må blive voksne.
Tak til Tegnerforbundets Fond for CopyDan-midler for økonomisk støtte som gjorde det muligt.


